ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΛΙΚΩΝ-ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το λούστρο επιδεικνύει την φυσική ομορφιά του ξύλου. Τα νερά του ξύλου καθρεφτίζονται πάνω στην γυαλιστερή επιφάνεια του λούστρου φέρνοντας την φύση μέσα στον χώρο σας. Το λούστρο υπάρχει σε τρεις κατηγορίες.

Το βερνίκι νεφτιού που προσφέρει πολύ καλή υφή στην επιφάνεια του ξύλου και χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά.

Το βερνίκι νερού που είναι οικολογικό (φιλικό στο περιβάλλον) και χρησιμοποιείται εσωτερικά και εξωτερικά, και το βερνίκι πολυουρεθάνης που έχει πολύ καλό φινίρισμα και χρησιμοποιείται μόνο σε εσωτερικούς χώρους.

Το βερνίκι υπάρχει σε γυαλιστερό σατινέ ή ματ ανάλογα με το είδος της επιφάνειας που θέλουμε να έχουμε.

Λάκα  είναι το τελικό βερνίκι το οποίο (κατόπιν συγκεκριμένης διεργασίας) αποδίδει την μέγιστη προφύλαξη ξύλινων επιφανειών με μεγάλη γκάμα χρωματικής επιλογής. Η λάκα είναι πλήρως καλυπτική και τη χρησιμοποιούμε σε περιπτώσεις που θέλουμε πλακάτο ενιαίο χρώμα ως τελικό φινίρισμα στα έπιπλα μας.

Πολυεστερική λάκα

Επιλέγεται ως  η πιο  δυνατή βαφή  ξύλου που υπάρχει  και διακρίνεται από την στιλπνότητα της και την μεγάλη αντοχή της στην χάραξη του επίπλου. Προσφέρει τέλεια απόδοση σε έπιπλα μπάνιου ,κουζίνας ,αλλά και των υπόλοιπων επίπλων του σπιτιού.

Η λάκα υπάρχει σε γυαλιστερή σατινέ ή ματ.

Η μελαμίνη είναι μια άχρωμη κρυσταλλική ουσία με μοριακό τύπο C₃H₆N₆ πουπαρασκευάσθηκε για πρώτη φορά από τον Γερμανό χημικό Justus von Liebig το 1834. Πρόκειται για ένα πολυμερές συνθετικό υλικό σε φιλμ, το οποίο είναι ανθεκτικό στα γρατσουνίσματα, στην τριβή και τη διάβρωση.

Οι μελαμίνες αποτελούν ένα σύγχρονο διακοσμητικό υλικό επιπλοποιίας, ιδιαίτερης αντοχής – ποιότητας και εξαιρετικά οικονομικό.

Παράγονται από υπολείμματα ξύλου. Αφού περάσουν μέσα από τον τεμαχιστή, διαχωρίζονται τα μικρά κομμάτια από τα μεγαλύτερα και γίνεται η ξήρανσή τους. Ύστερα αναμειγνύονται με ρητίνη και διαμορφώνονται σε φύλλα από το μείγμα που προκύπτει. Στην συνέχεια γίνεται επικόλληση, στις εξωτερικές επιφάνειες ειδικών φιλμ με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων.

Επιλέγουμε να επενδύουμε με μελαμίνη για την κατασκευή επίπλων, γιατί είναι οικονομική, ανθεκτική και παράγεται σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων.

Βασικό στοιχείο αποτελεί η σωστή επεξεργασία, το φινίρισμα στα τελειώματα της επιφάνειας, τα “σόκορα”, τα οποία συνήθως επενδύονται με PVC ή ABS, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα που μερικές φορές δεν το ξεχωρίζεις από το πραγματικό ξύλο.

Το προϊόν HPL (συντομογραφία του High Pressure Laminate δηλ. επένδυση
επιφάνειας υψηλής πίεσης), είναι σε πολλούς μας γνωστό ως βακελίτης. Πρόκειται για ένα laminate διακοσμητικό προϊόν που αποτελείται από πολλά στρώματα -συνήθως δύο ως πέντε- τα οποία επικολλούνται με φαινολική ρητίνη σε ένα φύλλο. Το πρώτο στρώμα χαρτιού είναι το διακοσμητικό και κάτω από αυτό υπάρχουν τα υπόλοιπα στρώματα χαρτιού kraft τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του HPL. Αφού διαποτιστούν τα χαρτιά με τη ρητίνη, το προϊόν περνάει σε μια πρέσα προκειμένου να συμπιεστεί και στη συνέχεια θερμαίνεται σε θερμοκρασία έως και 140 °C και πίεση τουλάχιστον 80 ως 130Αtm. Η αντοχή της επιφάνειας ενισχύεται με τη χρήση ειδικών κυτταρινούχων επικαλύψεων στην παραγωγή του, που το ενισχύουν και το καθιστούν ιδανικό για εφαρμογές ιδιαίτερης χρήσης και
καταπόνησης.

Μια από τις πιο γνωστές εφαρμογές του HPL είναι στον πάγκο κουζίνας αλλά χρησιμοποιείται, επίσης, σε πορτάκια κουζίνας, επενδύσεις διαχωριστικών, τοίχων, ψυγείων, ασανσέρ αλλά και σε διακοσμήσεις διαφόρων χώρων.

Το κόντρα πλακέ κατασκευάζεται από λεπτά φύλλα ξύλου τα οποία συγκολλούνται μαζί, με αντίθετη φορά για περισσότερη αντοχή.

Ο αριθμός των φύλλων αυτών συνήθως είναι μονός έτσι ώστε τα εξωτερικά φύλλα να έχουν την ίδια κατεύθυνση.
Η συγκόλληση μεταξύ των φύλλων αυτών γίνεται κάτω από υψηλή πίεση και θερμοκρασία. Χρησιμοποιούνται ισχυρές κόλλες με αποτέλεσμα το κόντρα πλακέ που παράγεται να δείχνει σαν ένα ενιαίο υλικό ξυλείας.
Η διαδικασία παραγωγής του το κάνει ανθεκτικό στο ράγισμα, την στρέβλωση και την συρρίκνωση, έτσι σε πολλές ξύλινες κατασκευές αντικατέστησε το ξύλο.

Υπάρχει ειδικό κόντρα πλακέ για χρήση σε συνθήκες υγρασίας ή ακόμη και μέσα στο νερό. Το κόντρα πλακέ θαλάσσης χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή αποβάθρων και στη ναυπηγική. Η ιδιαίτερα ελκυστική του εμφάνιση το έχει κάνει διαδεδομένο για εφαρμογές στην επιπλοποιία ή σε κατασκευή ειδών πολυτελείας, όπως κουτιά για πούρα.

Το κόντρα πλακέ σημύδας είναι ανθεκτικό, υψηλής ποιότητας, με πολύ καλή εξωτερική εμφάνιση και με πολύ καλή σχέση ποιότητας – τιμής.


Το κόντρα πλακέ που παράγεται 100% από ξυλεία σημύδας, θεωρείται από τα ποιοτικότερα κόντρα πλακέ. Έχει λειασμένη επιφάνεια και στις δύο όψεις του, σχεδόν απαλλαγμένη από κενά και άλλα ελαττώματα, με αποτέλεσμα η ιδιαίτερα ελκυστική του όψη να το καθιστά συχνή επιλογή για διακόσμηση και κατασκευή επίπλων. Παράλληλα, έχει υψηλή ανθεκτικότητα και αντοχή στις φθορές για πολλαπλές εφαρμογές και κατασκευές.


Ενδείκνυνται για κατασκευές εσωτερικού & εξωτερικού χώρου, όπως: έπιπλα μπάνιου, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιχνίδια, παιδικές χαρές, σκελετός επίπλων, έπιπλα κήπου, συσκευασίες, πόρτες, κουφώματα, επικάλυψη τοιχοποιίας. Αποτελεί μία διαδεδομένη λύση για χρήση στη βιομηχανία εξοπλισμού μεταφορών, καθώς και στη ναυπηγική, υπό την προϋπόθεση της σωστής επεξεργασίας και προστασίας τού.

Τα πορτάκια με ακρυλική επένδυση είναι η νέα μόδα στην κουζίνα και όχι μόνο. Τα πορτάκια αυτά αντιπροσωπεύουν την καλύτερη ποιότητα στερεών υλικών με υφή γυαλιστερή  ή super mat.

Τα πορτάκια με ακρυλική επένδυση πάνω σε MDF είναι κατασκευασμένα με τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές, που σημαίνει ότι στέρεο και πλακάτο χρώμα διατρέχει όλη την επιφάνεια δίνοντας ένα φουτουριστικό και πολυτελές αποτέλεσμα.

Επειδή το ακρυλικό είναι σκληρό και ανθεκτικό στην υγρασία είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για κουζίνες και μπάνια. Υπάρχουν πολλά μοντέρνα χρώματα για να επιλέξουν οι πελάτες μας και αποδίδουν σχεδιασμό με καθαρές γραμμές, κομψό με γυαλιστερές επιφάνειες και τους τόνους από πλούσιο χρώμα διαμορφώνοντας σήμερα τις τάσεις που πρόκειται να μείνουν εδώ για πολύ καιρό. Όχι μόνο είναι σύγχρονο και κομψό στην εμφάνιση, αλλά είναι επίσης φοβερά ανθεκτικό και εύκολο στη συντήρηση του. Αντικαθιστά άνετα το πορτάκι με πλαίσιο αλουμινίου και γυαλί.

Για εσάς λοιπόν που σας αρέσουν οι minimal αλλά και πολυτελείς γραμμές το ακρυλικό πορτάκι ίσως αποτελεί την ιδανική λύση.

Στα ημιμασίφ ξύλινα πορτάκια  το πλαίσιο είναι κατασκευασμένο από μασίφ/ ατόφιο ξύλο και ο ταμπλάς από mdf με επένδυση καπλαμά ξύλου.

Τα μασίφ πορτάκια είναι εξ’ ολοκληρου κατασκευασμένα από μασίφ/ ατόφιο ξύλο.

Σημείωση:

Πολλές φορές υπάρχει μια παραπληροφόρηση γύρω από τον όρο μασίφ αφού η ακριβής του μετάφραση είναι συμπαγές, δηλαδή όχι κούφιο.

Έτσι, πολλοί που ασχολούνται με το χώρο του επίπλου συχνά αναφέρουν τον όρο μασίφ ξύλο για να περιγράψουν ένα έπιπλο που στην πραγματικότητα είναι MDF επενδεδυμένο με φυσικό καπλαμά ξύλου και όχι ατόφιο ξύλο.

Το MDF  είναι η αγγλική συντομογραφία του Medium Density Fibreboard που σημαίνει ινόπλακα μέτριας πυκνότητας. Στην τελική του μορφή ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 70 αλλά η μαζική του παραγωγή ξεκίνησε τη δεκαετία του 80.  Χρησιμοποιείται κυρίως για την κατασκευή επίπλων εσωτερικού χώρου ενώ είναι διαθέσιμο σε διάφορα πάχη.

Το MDF είναι μία πρεσαρισμένη τεχνητή πλάκα ξυλείας η οποία αποτελείται από τέσσερα βασικά συστατικά. Το πρώτο υλικό είναι μικροσωματίδια ξύλου, κυρίως σκληρής ξυλείας, τα οποία αποτελούν περίπου το85% του MDF. Το επόμενο βασικό συστατικό είναι η ρητίνη. Το ποσοστό της ρητίνης είναι περίπου 10%. Εκτός από ρητίνη και ίνες ξύλου περιέχει νερό και κερί παραφίνης.

Η παραγωγή του MDF γίνεται με ειδικές πρέσες αφού προηγηθεί η απαραίτητη κατεργασία και ανάμειξη. Τα μικροσωματίδια του ξύλου μαζί με τη ρητίνη γίνονται  ένα ενιαίο παχύρευστο μείγμα το οποίο δημιουργεί μια πλάκα. Η δημιουργία της πλάκας γίνεται σε στρώσεις ενώ ειδικά μηχανήματα διασφαλίζουν το πάχος της πλάκας. Στο τελικό στάδιο λειαίνεται με ειδικά τριβεία ώσπου να δημιουργηθεί μια λεία και απολύτως επίπεδη επιφάνεια.

Το MDF χωρίζεται σε κάποιες γενικές κατηγορίες:

  1. Γυμνό MDF
  2. Επενδεδυμένο MDF

Το επενδεδυμένο έχει κολλημένο στις 2 όψεις ένα λεπτό φύλλο καπλαμά, δηλαδή φυσικό ξύλο.

  1. Άνυδρο MDF

Το άνυδρο έχει μεγαλύτερη αντοχη έναντι της υγρασίας.

  1. Πυράντοχο MDF

Είναι ανθεκτικό έναντι της φωτιάς.

Δείτε εδώ τη σχετική λεπτομερή παρουσίαση.